NEWS: APOCALIPSA LUI CÂȚU – România va intra în procedura de deficit excesiv

Începând cel mai devreme cu luna martie a.c., România poate intra în procedura de deficit excesiv, a dezvăluit ministrul demis al Finanțelor, Florin Câțu.

catu-1
 Florin Câțu, ministrul demis al Finanțelor

„Discuțiile sunt cu Comisia Europeană. Și, da, România va intra în procedura de deficit excesiv. Încă un cadou lăsat României de cei de la PSD – procedura de deficit excesiv.

Nu putem să evităm acest lucru, dar ce putem noi să facem este să ne asigurăm că venim cu deficitul pe ESA sub 3 %. Am arătat deja acest lucru în strategia fiscal-bugetară. Ne întoarcem sub 3 % în 2022, pentru că este cel mai rapid, dar în același timp nu vrem să influiențăm negativ economia.

Decizia de a porni procedura de deficit excesiv pentru România este la Comisia Europeană. Vom vedea când vor lua această decizie. Cel mai devreme este în martie, dar poate să fie și în mai”, a declarat Florin Câțu la Realitatea Plus, fiind citat de Evz.ro.

Procedura de deficit excesiv presupune anumite corecții și sancțiuni aplicate țărilor care depășesc deficitul standard de 3 % din PIB și/sau nivelul datoriei publice de 60 % din PIB. Măsurile impuse de procedura de deficit excesiv constau în mai mulți pași economici și fiscali aplicați gradual, meniți să facă guvernele să evite deficitele și îndatorările excesive, precum și obligarea lor să cheltuiască mai mult în domeniul investițiilor și mai puțin în cel al consumului sau al dobânzilor acordate băncilor.

În ce privește sancțiunile, ele se aplică mai ales în cazul în care se constată că guvernele nu fac nimic pentru a se încadra în țintele de deficit bugetar. A fost cazul Italiei, care a riscat anul trecut să fie amendată cu 3,4 miliarde de euro, reprezentând 0,2 % din PIB-ul său, pentru datoria publică ce depășea 135 % din PIB.

România s-a mai aflat în procedura de defict excesiv în perioada crizei economice din 2008 – 2012, când deficitul bugetar a crescut până la 6,6 din PIB. În această perioadă, România a fost nevoită să înceheie un acord cu FMI, in valoare de 13 miliarde de euro, bani care au constituit o rezervă pentu o eventuală criză economică majora. Acordul a presupus o reducere drastică a cheltuielior bugetare, fapt care s-a soldat cu tăieri de salarii și pensii. În 2013, România a ieșit din această procedură, deficitul bugetar înregistrând doar 2,2 % din PIB.

SURSE: Evz.roEuropa Libera

 

Publicitate

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s