NEWS: COMISIA EUROPEANĂ amenință România: Opriți tăierile ilegale de pădure!

globePHOENIX WEB NEWS – Joi 13. 02. 2020  — Comisia Europeană a amenințat România cu acțiuni în justiție datorită tăierilor ilegale de pădure, împotriva cărora guvernul de la București n-a făcut destul pentru a le stopa și a proteja astfel una dintre cele mai întinse păduri virgine din Europa.

 

61406054
Padurile Romaniei

Comisia Europeană a declarat miercuri că România nu a putut „să verifice eficient operatorii și să aplice sancțiunile corespunzătoare” în industria de exploatare forestieră.

În acest context, Greenpeace estimează că România pierde până la 9 hectare de pădure în fiecare oră din cauza exploatării ilegale.

De asemenea, CE a constatat că „autoritățile române gestionează pădurile cu încălcarea reglementărilor, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate”, altfel decât este specificat în directivele europene, și că „habitatele forestiere au fost pierdute”.

„Guvernul român nu și-a îndeplinit în mod repetat obligațiile de a-și proteja pădurile în baza mai multor legi europene de mediu. Prin deschiderea procedurilor de încălcare a reglementărilor împotriva României, Comisia Europeană trimite un semnal clar că ia această problemă în serios. Acesta este un avertisment serios potrivit căruia România trebuie să înceteze să nu țină seama de obligația legală de a proteja aceste păduri unice”, a declarat Ewelina Tylec-Bakalarz, reprezentanta grupării de mediu ClientEarth.

Comisia Euroeană a acordat României un termen de o lună pentru „remedierea deficiențelor”, înainte de a introduce sancțiuni suplimentare.

Tăierile excesive de pădure sunt o problemă majoră în România. Anul trecut, doi pădurari care au intervenit pentru a opri tăierile ilegale de pădure au fost uciși, ceea ce i-a detreminat pe pădurarii și muncitorii silvici să demonstreze pe străzile Bucureștiului, cerând guvernului acțiuni ferme pentru a le proteja viețile.

România găzduiește peste 525 000 de hectare de păduri virgine, dintr-un total de aprox. 6,7 milioane de hectare de pădure, mai mult decat oricare altă țară din UE, cu excepția celor din Peninsula Scandinavă. Pe lângă faptul că aceste păduri virgine conțin arbori de o vechime foarte mare ori protejați de lege, ele oferă habitat pentru viața sălbatică, inclusiv pentru urși, lupi și râși.

SURSĂ: Euronews

Publicitate

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s