NEWS: ASASINAT ÎN MASĂ – Peste 1 000 de victime ale ISIS au fost descoperite într-un puț din nordul Irakului

globe PHOENIX WEB NEWS  Joi 20. 02. 2020 — Un puț de scurgere a apei din Tal Afar, un oraș din regiunea Ninive din nordul Irakului, a fost transformat în mormântul comun a peste 1 000 de victime ale Statului Islamic (ISIS), între 2014 și 2017, când regiunea din nordul Irakului s-a aflat sub stăpânirea Statului Islamic.

ass-mass2 (1)
Puțul din Tal Afar, care a devenit mormântul a peste 1 000 de victime ale ISIS

„Puțul conține cel puțin 1 000 de corpuri umane. Ei [ISIS] au aruncat victimele când acestea mai erau încă în viață. Majoritatea victimelor din puț, descoperite la o adâncime de 150 de metri, sunt șiiți din Tal Afar”, a declarat primarul orașului Tal Afar, Quasim Mohammed, pentru Rudaw.

Teroriștii ISIS au atacat teritoriile locuite de populația kurdă yazidită, a cărei religie este un sincretism între islam și vechile credințe persane, din Shingal în august 2014, măcelărind mii de bărbați și îngropându-i în gropi comune. Femeile și copiii au fost răpiți și vânduți ca sclavi, multe dintre femei fiind abuzate sexual ani la rând.

„Am fost capturați în Shingal pe când încercam să fugim [3 august 2014]. Am fost duși la Mosul, apoi la Tal Afar. În Mosul, în jur de 20 – 30 de bărbați yazidiți, care au fost descoperiți cu telefoane mobile asupra lor, au fost separați de noi. Mai târziu au fost și ei aduși la Tal Afar. Aici am auzit că au fost aruncați în acest puț”, a declarat Suleiman Hadi, un supravietuitor al masacrului de la Tal Afar, pentru Rudaw.

Peste 70 de gropi comune au fost descoperite în teritoriile locuite de yazidiți în zona orașului Shingal, după eliberarea acestuia din mâinile ISIS, în 2015. După înfrângerea ISIS, guvernul irakian, Comisia Internațională pentru Persoane Dispărute și ONU au lansat o campanie de exhumare din zona orașului Shingali. Consiliul de Securitate al ONU a hotărât în anul 2017 să ia în considerare probele care incriminează ISIS de crime de război și de a-i deferi Tribunalului de la Haga pe cei vinovați de genocid.

SURSĂ: Rudaw

1 comentariu

Lasă un comentariu