NEWS: BĂTĂLIA CU CORONAVIRUSUL – Pandemia globală poate afecta serios omenirea, dacă nu sunt luate măsurile necesare

globe PHOENIX WEB NEWS — Sâmbătă 29. 02. 2020 — Epidemia de coronavirus care a început în decembrie anul trecut în Wuhan, China, a escaladat într-o pandemie globală, necesitând un efort international coordonat pentru a se evita catastrofa.

urn-publicid-ap-org-c24620151535e6e038b73a5f4296ffabSouth_Korea_Virus_Outbreak_73464-780x520
 Bătălia cu coronavirusul în Coreea de Sud

Implementarea rațională, planificată a resurselor mondiale medicale și industriale este esențială pentru a împiedica boala să secere milioane de vieți.

Pericolul infecțios, intratabilitatea și potențialul mortal al epidemiilor virale care cauzează pneumonie sunt cunoscute de decenii. Două tipuri diferite de coronavirus au cauzat epidemii regioanale: SARS, între anii 2002 – 2004, în principal în China, și MERS, între 2012 – 2014, care a afectat cel mai mult Arabia Saudita.

Oricum, în timp ce SARS a curmat 774 de vieți, după ce a infectat peste 8 000 de persoane, iar MERS a ucis 886 de oameni, infectând 2 519 de persoane în doi ani, coronavirusul ucigaș COVID-19 se dovedește extrem de contagios, răspândindu-se în lumea întreagă, infectând deja peste 81 000 de persoane și ucigând 2 770 în decurs de numai două luni.

Focare majore de epidemie cu coronavirus se înregistrează nu doar în estul Asiei, ci și în Europa și Orientul Mijlociu, cu 889 de cazuri în Italia și cel puțin 388 în Iran. China a depus eforturi deosebite pentru a stopa răspândirea epidemiei, limitând numărul cazurilor de infecție sub 80 000 la această dată, prin impunerea de măsuri draconice de izolare în regim de carantină a milioane de oameni și închiderea unei părți însemnate din economia sa.

Cu toate acestea, se pare că suntem doar în faza inițială a epidemiei.

Inițial, oficiali ai Statelor Unite și din lumea întreagă au încercat să minimalizeze pericolul reprezentat de noul coronavirus. Chiar miercuri, președintele Trump – adresându-se printr-o postare pe Twitter aristocrației financiare americane – a criticat mass-media pentru „încercarea de a face coronavirusul cât mai rău posibil, inducând panica în piețele financiare – dacă e posibil”. De asemenea – a mai scris Trump -, „incompetenții lor tovarăși Făcători de Nimic Democrat vorbesc cu toții, fără să facă nimic. America în formă mare !”.

Într-o incoerentă conferință de presă ținută miercuri noaptea, Trump a minimalizat severitatea epidemiei de coronavirus, s-a felicitat pe el și guvernul său pentru măsurile luate și și-a blamat oponenții politici.

Cu toate aceste comentarii ignorante și iresponsabile, coronavirusul rămâne extrem de periculos, provocând o boală mortală. Peste 8%, 2270 de persoane, din cazurile care nu se mai aflau sub tratament (33 129 de persoane), au sfârșit mortal. Din 48 167 de persoane care se luptau cu boala, 8 867 (18%) sunt în stare critică – ținute în viață prin terapie intensivă, ce presupune respirație artificială și asistență medicală non-stop.

Mai mult, consultantul OMS și profesor la Florida University, Ira Longini, a declarat pentru Bloomberg, fiind citat de World Socialist Web Site, că modelele epidemilogice arată că, fără măsuri agrsive care să stopeze răspândirea virusului, o treime din populația globului poate contacta boala.

24580628-7989287-A_map_based_on_data_from_flight_and_cell_phone_data_tracking_by_-a-144_1581401940960
 Potențialul pandemic global al COVID-19, conform cercetătorilor de la Southampton University

Pandemia poate copleși spitalele din lumea întreagă – chiar și pe cele din țările capitaliste dezvoltate – cu milioane de bolnavi disperați, pacienți cu grad contagios ridicat.

Acest pericol este la fel de mare ca acela reprezentat de epidemiile care bântuie prin Orientul Mijlociu și țările africane, a caror spitale sunt dotate rudimentar, țări aflate decenii la rând sub ocupația imperialistă, război civil sau sancțiuni americane și europene.

Un răspuns internațional coordonat este esențial pentru a preveni pandemia să devasteze omenirea. Este extrem de important ca sistemul mondial de sănătate să fie capabil de a izola bolnavii, de a limita viteza de răspandire a bolii și de a aloca toate resursele necesare tratamentului și achiziției de echipament medical, fără ca aceste măsuri să se mai supună dictatului piețelor financiare și rațiunii profitului.

SURSĂ: World Socialist Web Site

Publicitate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s