NEWS: Roman Polanski câștigă César-ul pentru cel mai bun regizor cu filmul J’Accuse, sfidând mișcarea feministă #MeToo

globePHOENIX WEB NEWS 02. 03. 2020 — Vineri seara, Premiile César l-au desemnat pe Roman Polanski drept cel mai bun regizor pentru filmul J’ Accuse, sfidând dictatele mișcarii feministe #MeToo și ale guvernului președintelui Macron.

FRANCE-CINEMA
Foto: i24.news  – Roman Polanski își prezintă filmul la Școala Militară

J’ Accuse este un film pătrunzător și convingător, care readuce pe ecran Cazul Dreyfus, în care un ofițer evreu din armata franceză a fost acuzat că spiona pentru Germania. Bătălia se dă între draifusiști, reprezentați mai ales de socialiștii lui Jean Jaurès, și antidraifusiști, alcătuiți în marea lor majoritate din membrii mișcării protofasciste Action française a lui Charles Maurras.

Deși filmul abordează un subiect care se bucură de apreciere universală și, mai ales, de interesul mișcării de stânga din Franța, filmul J’ Accuse și Roman Polanski au devenit ținta atacurilor neîntrerupte ale mișcării feministe #MeToo și statului francez. Aceste atacuri se bazează pe acuzațiile nefondate ale actriței Valerie Monnier, colaboratoare apropiată a guvernului lui Macron încă înainte de apariția filmului, care a afirmat că Polanski ar fi violat-o în 1975.

Suporterii feministelor #MeToo din Franța au născocit argumentul fascist că cine e interesat de vizionarea filmului J’Accuse e complice la viol.

polanskiprotest1000
 Proteste ale feministelor #MeToo in fata Salii Pleyel, locul de decernare a premiilor César

Atmosfera din mass-media franceză a devenit atât de toxică încat Polanski și întreaga sa echipă de la filmul J’Accuse au decis că era prea periculos să participe la ceremonia premiilor César, anulându-și participarea.

În încercarea rușinoasă de a impune politica sa de dreapta comunității cinefile, ministrul Culturii, Franck Riester, a intervenit personal în ajunul ceremoniei decernării premiilor Cesar pentru a cere ca Polanski să nu fie ales cel mai bun regizor.

Sub aceste presiuni, decizia Academiei de a acorda premiul lui Polanski este un act de dezavuare a politicilor #MeToo și guvernului lui Macron.

775052994TK00013_D_apres_un
 Roman Polanski

Nevoit să înfrunte calomniile nedrepte și interminabile din mas-media franceză, care-l prezintă drept un detestabil violator, Polanski a anunțat miercuri că nu va participa la ceremonia premiilor Cesar.

„Am fost întrebat dacă voi participa sau nu la ceremonia premiilor Cesar. Cum aș putea ? Știu cum se va desfășura această seară. Activistele m-au amenințat deja cu linșajul public. Unii au anunțat că vor fi proteste în fața Sălii Pleyel. Alții plănuiesc să utilizeze acestă campanie pentru reformarea conducerii fimului francez. Va arăta mai mult a simpozion decât a festival de cinema care recompensează cele mai mari talente”, a spus Polanski, fiind citat de World Socialist Web Site.

În timpul ceremoniei, câteva sute de protestatare de la Dare To Be Feminist au forțat intrarea în Sala Plyel, atâcand forțele de ordine. Manifestantele scandau sloganul fascist „Polanski e un violator, cinematografia e vinovată, cinefilii sunt complici”.

Actul Academiei franceze de film de a atribui premiul pentru cel mai bun regizor lui Polanski a reprezentat o sfidare deschisă la adresa hărțuirilor #MeToo și politicilor sociale de austeritate ale președintelui Macron, represiunilor poliției franceze și reabilitării mareșalului colaboraționist al naziștilor, Philippe Petain.

SURSA: World Socialist Web Site

1 comentariu

Lasă un comentariu