NEWS: CORONAVIRUSUL UCIGAȘ – Cum atacă COVID-19 corpul uman

info PHOENIX WEB NEWS Marti 03. 03. 2020 — Expertii spun ca primul organ atacat de coronavirusul ucigas COVID-19 sunt plamanii, acesta putand ataca apoi si rinichii.

isto
 Simptomele infectiei cu coronavirus COVID-19

Cele mai comune simptome ale infecției cu coronavirus sunt dificultățile de respirație (insuficiență respiratorie), și asta deoarece primul organ atacat de coronavirusul ucigaș COVID-19 sunt plămânii.

La fel ca virusul gripal, coronavirușii provoacă boli respiratorii și se pot răspândi când o persoană infectată tușește sau strănută, împroșcând particule de lichid din nas sau gură, care pot conține virusul.

Cum atacă coronavirusul celulele din plămâni

Deși nu este cunoscut decât de două luni, experții au reușit deja să afle multe lucruri despre COVID-19, care se pare că atacă două tipuri specifice de celule din plămâni, după opinia profesorului Mark Fielder, specialist în microbilogie la Kingston University.

„Un anumit tip de celule alveolare produc un mucus care umezește tractul respirator, iar acest lucru este important pentru a menține plămânii sănătoși. Celulele interstițiale au mici perișori care se mișcă înainte și înapoi în mucusul secretat de celulele alveolare speciale, astfel încât corpurile străine intrate în mucus, ca bacteriile sau virusurile, sunt expulzate afară din plămâni. Când tușiți, expulzați mucus, care apoi poate ajunge în baia acidă a stomacului. Așa funcționează lucrurile în mod normal”, a spus Mark Fielder pentru Sky News.

Mark-Fielder
 Profesorul Mark Fielder, specialist în microbiologie la Kingston University

Profesorul Mark Fielder spune că acest COVID-19 infectează ambele tipuri de celule pulmonare, la fel ca SARS.

„Problema cu care ne confruntăm este aceea că virusul infectează aceste celule și începe să le ucidă, ca parte a procesului său de reproducere, ducând la blocaj pulmonar – cunoscut ca pneumonie”, a mai spus Mark Fielder.

Sistemul imunitar începe să acționeze incontrolabil și poate distruge țesuturi sănătoase

Profesorul Mark Fielder spune că mai apare o problemă prin faptul că sistemul imunitar încearcă să reacționeze, deoarece percepe corpul uman ca fiind atacat.

„Reacția sistemului imunitar se poate suprapune peste atacul coronavirusului, distrugând celulele sănătoase. Odată ce virusul a intrat în plămâni, el poate cauza probleme în alveole, putând afecta capacitatea de oxigenare a sângelui”, a spus Mark Fielder.

Coronavirusul COVID-19 poate afecta de asemenea și rinichii, organele care filtrează toxinele din sânge. Dacă aceștia nu funcționează corect se poate ajunge la blocaj renal, iar pacientul este în pericol de moarte.

Duminică, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a sfătuit persoanele de peste 60 de ani și pe cele cu probleme cronice de sănătate, ca bolile cardiovasculare, să evite locurile aglomerate, pentru a se reduce posibilitatea ca acestea să se contamineze cu coronavirusul ucigaș COVID-19, deoarece aceste persoane pot dezvolta forme severe ale bolii.

SURSĂ: Sky News

1 comentariu

Lasă un comentariu