PHOENIX WEB NEWS Luni 24. 02. 2020 — În Italia, epidemia de coronavirus ucigaș COVID-19 a izbucnit brusc: în decurs de două zile din acest weekend s-au înregistrat 152 de cazuri de infecție cu coronavirus și 4 decese.

Italia este în acest moment țara europeană cu cel mai extins focar de coronavirus, autoritățile italiene instituind starea de urgență în cinci provincii afectate de epidemie: Lombardia, Veneția, Emilia Romagna, Lazio și Piemont.
Situația este mai gravă în nordul Italiei, în provinciile Veneția și Lombardia, unde se află numeroase comunități românești, numărând sute de mii de persoane.
„În decurs de două zile toată lumea este panicată. Toată lumea își ia măsuri de precauție, se vede că s-a schimbat ceva. Deocamdată nu se resimte foarte puternic ceea ce se întâmplă pentru că a fost weekend, nu s-a mers la serviciu și nici la școală. Nu se știe cât vor fi închise. Au fost multe activități anulate, de exemplu e perioada carnavalului și nu se mai face. Multe lucruri cu care ei sunt obișnuiți nu se mai fac: chiar la biserică, acel semn de pace cu strângere de mâăa nu se mai face pentru că vor să prevină răspândirea coronavirusului cât mai mult”, a declarat Dan Pârvulescu, un român din Italia care locuiește chiar în zona Padova, unde au fost înregistrate cazuri de infectare cu coronavirus, pentru Realitatea.
Spitalele din toată Italia sunt în alertă, iar străzile sunt împânzite de afișe care anunță că nu mai sunt măști și dezinfectante. Pentru autoritățile medicale italiene, problema principală este aceea că nu s-a identificat încă pacientul zero, tânărul de 38 de ani depistat pozitiv după ce a luat masa în compania unui chinez fiind pacientul nr. 1, deoarece chinezul a fost testat negativ.
În timp ce în Italia este instituită starea de urgență, România este în stare de alertă, fiind luate deja măsuri fără precedent de teama coronavirusului ucigaș. Se fac stocuri de dezinfectant, materiale de protecție și kituri de analiză.
„Coronavirusul nu are tratament și nici nu există vaccin. Se tratează simptomatic. Dacă se agravează situația, se apelează la terapie intensivă. Se recomandă ca cei care au simptome să nu se trateze singuri, să nu ia antibiotice. Nu avem un vaccin pentru el. Când vom avea vaccin, se va putea reduce la maximum răspândirea lui. Nu știm dacă nu se va schimba ca și comportament și ca impact. Pe parcurs, poate suferi mutații. Manifestarea sau impactul poate fi mai serios”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru Antena 3.
În acest timp, situația în țara de origine a coronavirusului ucigaș, China, s-a înrăutățit dramatic. Doar în cursul zilei de duminică au decedat 150 de pacienți infectați, numărul total al decselor ajungând la 2 592 de persoane, iar cel al îmbolnăvirilor la peste 77 000.
SURSE: Gandul, Antena 3, Realitatea, Adevarul, Mediafax
A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.
ApreciazăApreciază