PHOENIX WEB NEWS – Luni 17. 02. 2020 — Irakul a tatonat în această lună posibilitățile de cooperare militară cu Rusia. În linia restrângerii relațiilor cu SUA, flirtul de ani buni al guvernului irakian cu echipamentul militar rusesc se poate transforma într-o relație de durată.

Cu o lună în urmă, șeful statului major al armatei irakiene, generalul Othman Al-Ghanimi, s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Bagdad, Maksim Maksimov.
Al-Ghanimi a declarat că Moscova a furnizat deja Irakului echipament și armament militar avansat, care joacă un rol major în câștigarea multor bătalii în războiul cu Statul Islamic (ISIS).
În același timp, un oficial al serviciilor de informații irakliene a revelat faptul că Rusia a oferit sprijin militar Irakului după asasinarea generalului iranian Quasem Soleimani și a liderului militar Hezbollah, Abu Mahdi al-Muhandis, pe 3 ianuarie a.c. Asasinarea celor doi a adâncit tensiunile dintre Irak și SUA și a subminat lupta împotriva ISIS, iar apelurile pentru evacuarea trupelor americane din Irak și închiderea spațiului aerian pentru avioanele militare americane au crescut în intensitate.
În aceste condiții, nu mai este deloc suprinzator faptul că Rusia caută să-si dezvolte cooperarea militară cu Irakul, găsind un debușeu excelent în Irak pentru tehnica sa militară, precum și o opurtunitate în extinderea sferei sale de influiență în Orientul Mijlociu, în detrimentul Statelor Unite.
Armata irakiană a lansat de curând o nouă operațiune militară anti-ISIS în provincia Anbor, de astă dată fără sprijinul coaliției conduse de SUA sau a forțelor paramilitare susținute din umbră de Iran, succesul sau eșecul acesteia putand fi un indicator al posibilităților armatei irakiene de a acționa pe cont propriu. Un alt semn al tendinței de reducere a dependenței de capabilitățile militare americane este și declarația aceluiași ofițer al serviciilor de informații irakiene, conform căreia Irakul caută să achiziționeze avioane militare de recunoaștere.
„Există țări care și-au exprimat disponibilitatea de a susține Irakul cu avioane de recunoaștere, cum sunt Rusia și Iranul”, a declarat oficialul serviciilor secrete irakiene.
Semnele desprinderii Irakului de SUA și apropierii pronunțate de Moscova au început încă din vara trecută, când, după loviturile aeriene ale avioanelor israeliene asupra unor ținte ale Hashd al-Shaabi – forte paramilitare sustinute de Iran -, Bagdadul a inchis spațiul său aerian pentru coaliția anti-ISIS condusă de SUA.
Dacă Bagdadul va merge mai departe pe calea de a achziționa avioane militare rusești de recunoaștere, acesta poate fi un indiciu semnificativ că Irakul dorește să preia lupta anti-ISIS pe cont propriu, fără a mai apela la sprijinul coaliției militare conduse de SUA.
SURSĂ: Rudaw
A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.
ApreciazăApreciază